Bezoek onze webshop
Koreosity-Mag-10-stappen-smeren

10 stappen smeren: HOE dan?

De Koreaanse beautyscene is vooral bekend om het 10-stappen regime dat veel vrouwen daar aanhouden om hun perzikhuidje te laten stralen. Eerlijk: wij houden het liever simpel. We hebben het al druk genoeg en echt geen tijd om dagelijks nog eens een uurtje extra voor de spiegel te staan. Toch is het goed je eens te verdiepen in de verschillende stappen en daar jouw eigen favorieten uit te kiezen. Ook al doe je het maar eens per week: je huid zal er dankbaar voor zijn.

Zo werkt het

Al die verschillende producten, waar moet je beginnen? De basis is heel simpel: je smeert eigenlijk van lichte, naar steeds rijkere producten. Je kunt de 10 stappen verdelen in 4 categorieën: reinigen, preppen, verzorgen en beschermen. Heb je geen zin in alle stappen, zorg dan in ieder geval dat je uit elke categorie één product gebruikt.

Reinigen

Je gezicht schoonmaken is één van de allerbelangrijkste dingen als het om huidverzorging gaat. En nee, wassen onder de douche valt daar niet onder. Ook als je geen make-up hebt gedragen en ’s ochtends is het belangrijk om je gezicht te reinigen. De eerste stap is dan ook make-up remover en een oil cleanser. Deze verwijderen alle rommel – zoals talg en SPF – die op je gezicht is blijven zitten en het is juist goed voor een vette huid (integendeel tot wat vaak wordt gedacht). Daarna ga je aan de slag met een cleanser op waterbasis. Deze verwijdert al het vuil wat voornamelijk uit water bestaat, zoals zweet. Deze twee stappen samen vormen de zogenaamde ‘double cleanse’.

Als derde stap voeg 1 a 2 keer (tijdswinst!) per week een fysische of chemische exfoliator toe. Dit is om je poriën schoon te houden en dode huidcellen te verwijderen, voor een fris gezicht.

Preppen

Nadat je huid grondig gereinigd is, maak je ‘m klaar voor de verzorging. Dit doe je met behulp van een toner. Deze haalt alle restjes van je cleansers weg en maakt je huid klaar om zoveel mogelijk van de goede producten op te nemen die straks volgen. Je kunt je huid vergelijken met een spons: als ‘ie nat is, neemt hij veel makkelijker vocht op dan wanneer hij nog hard en ongebruikt is. Daarnaast is een toner ook perfect om de pH van je huid in balans te houden.

Verzorgen

In dit gedeelte gaan veel mensen de mist in: wat is wat nu precies en waarvoor is het? Ook hier geldt: smeer van licht naar rijk product. Stap 4 is dan ook een essence: een lichtgewicht en geconcentreerd goedje. Afhankelijk van de ingrediënten hydrateert het, gaat het veroudering tegen en zorgt het voor een frisse huid. Hierna ga je aan de slag met een zogenaamde treatment. Dit kan zijn: een booster, serum of ampoule. Ook deze zitten boordevol goede ingrediënten. Kies er dan ook één die specifiek jouw skin concern tegengaat: acne, fijne lijntjes, of pigmentatie. Het product pakt de kern van het probleem aan en zorgt voor een egale huid.

Vervolgens komt het befaamde sheetmask (of een ander masker, whatever you like). Je bepaalt zelf hoe vaak je dit doet, maar 1 à 2 keer in de week wordt aangeraden. Relax 15 tot 20 minuten terwijl je aan het netflixen bent. Het masker verzorgt je huid met de juiste ingrediënten en in het geval van een sheet zorgt het ervoor dat je huid deze optimaal kan absorberen.

De laatste stap van de verzorging zit ‘m in een oogcrème. Vaak wordt er gedacht: deze heb ik nog niet nodig, maar niets is minder waar. De huid rondom je ogen is het dun en gevoelig en verdient daarom extra verzorging. Een speciaal oogproduct helpt tegen kraaienpoten, donkere kringen en wallen. Essentieel voor een frisse blik dus. Ook zijn ze zo gemaakt dat ze geschikt zijn voor de kwetsbare huid en geen irritaties veroorzaken.

Beschermen

We horen je denken: waar blijft de moisturizer? Natuurlijk, dat is ook verzorging, maar het is ook bedoelt om je huid te beschermen. Hij legt als het ware een laagje op je huid tegen alle stofdeeltjes en bacteriën die je tegenkomt en zorgt ervoor dat alle hydratatie in je huid blijft. Daarnaast werkt ‘ie natuurlijk ook goed voor een zachte huid. Een moisturizer komt voor in vele vormen: gewoon een dag- of nachtcreme, een emulsie, lotion of gel.

Last, maar zeker niet least is zonbescherming. Deze wordt vaak vergeten, maar is superbelangrijk. Ook tijdens winterdagen zonder zon dus. Het beschermt je huid tegen de grootste veroorzaker van huidveroudering en huidkanker: UV-straling. Het is de laatste stap van de verzorging zodat hij als een schild over je gezicht valt. Heel fijn: tegenwoordig zijn er ook veel make-up producten met SPF, zodat het gemakkelijker is overdag bij te werken. Zonbescherming gebruik je natuurlijk niet ’s nachts. Dan is het juist belangrijk om hem er goed af te halen (weer terug naar stap 1!).

Been there, done that

Zoals je ziet, zijn het nogal wat stappen. Geen zin om dit iedere dag te doen? Zoals we al eerder zeiden: zorg dat je in ieder geval van elke 4 delen 1 product gebruikt. Kies dus bijvoorbeeld voor een goede cleanser, een toner, een fijn verzorgingsproduct en een crème met SPF voor overdag. Het is zo simpel als dat je het zelf maakt.

Ook interessant
K-beauty trend: gradient lips