Bezoek onze webshop
thank-you-farmer

Wanneer is het tijd je producten weg te gooien?

Dat je een pak melk of een banaan niet te lang moet bewaren, weet iedereen. En als je twijfelt: even ruiken of goed kijken en je merkt het vanzelf. Bij cosmetica is het helaas niet zo makkelijk. Afgezien van een mascara die wat droog kan aanvoelen, is het moeilijk in te schatten of producten nog te gebruiken zijn of niet. En ook al zien ze er nog goed uit: misschien zitten ze inmiddels al wel vol bacteriën en is het beter ze niet te gebruiken. Óf zijn ze hun effectiviteit al verloren en heeft het geen zin meer te smeren.

Houdbaarheid
Vaak staat op de verpakking een P.A.O. op de verpakking: ‘Period After Opening’. Vaak wordt dit getoond door middel van een potje met een getal en de letter M: bijvoorbeeld 6M. Dit geeft het aantal maanden aan dat het product na opening nog houdbaar is, in dit geval dus 6 maanden. Producten zoals zonnebrand hebben vaak een ‘tenminste houdbaar tot’ op de verpakking staan. Deze kun je vaak vinden in de buurt van/op de dop.

Weet je niet meer hoelang je smeersel al open is? Dan zijn dit de richtlijnen waar je rekening mee moet houden.

Cleansers
Gebruik je een cleanser op oliebasis, dan heb je geluk. Bacteriën kunnen hier namelijk moeilijk groeien en leven in een olie-achtige omgeving. Wel is het zo dat producten in balm-vorm of waarbij je een deksel van het potje moet halen, makkelijker afscheiden. Dit gebeurt omdat ze vaak worden blootgesteld aan zuurstof. Een cleanser in pompflacon is dus de beste oplossing. Houd de geur en textuur in de gaten en gooi het product weg bij veranderingen. Als je het product gebruikt zoals je eigenlijk zou moeten (dagelijks dus), is ‘ie binnen 2 tot 3 maanden op, wat perfect is voor de houdbaarheid.

Wat cleansers op waterbasis betreft heb je minder geluk. Bacteriën gaan hier namelijk heel lekker op. Zaak dus om deze snel op te maken en maximaal 6 tot 8 maanden te bewaren. Als je een schuimend product gebruikt met glycol- of salicylzuur heb je wat langer de tijd. Zuren en bacteriën gaan namelijk niet zo goed samen.

Vitamine C
Vitamine C is een populair ingrediënt en een super goede antioxidant. Vaak zit het in serums die je een stralende huid beloven, fijne lijntjes doen verdwijnen en helpen tegen littekens. Vitamine C is gevoelig voor licht, dus koop het liefst een donkere verpakking. Ook is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk contact met zuurstof is. Vaak de substantie doorzichtig: zodra de kleur verandert en dus een oranje/bruine waas krijgt is het ascorbinezuur (vitamine C) geoxideerd en werkt niet langer als antioxidant.

(Oog)crèmes
Afhankelijk van de verpakkingsvorm kun je jouw crèmes een jaar bewaren. Zitten ze in een pot met deksel? Dan kun je ze beter na 6 maanden al weggooien. Doordat er meer zuurstof bij het product komt, groeien bacteriën sneller. Kies dus het liefst een pompflacon: op die manier wordt zuurstof beter buitengehouden. Oogcrème zit vaak in een potje, bewaar deze in de koelkast. Op deze manier gaat het product iets minder snel over datum én het is ook nog eens ideaal voor puffy ogen in de ochtend.

SPF
De ongeschreven regel voor zonnebrand is als volgt: één fles per persoon, per seizoen. De producten hebben allemaal een houdbaarheidsdatum op de verpakking omdat ze hun beschermende werking verliezen na een bepaalde periode. Check dus altijd eerst de datum op de fles, voor je gaat smeren. Heb je aan het einde van de zomer nog zonnebrand over? Dan is dat toch echt een teken dat je te weinig gesmeerd hebt!

Ondanks dat het niet zo duidelijk is als bij een pak melk of banaan, kun je er dus zeker wel achterkomen of je producten nog goed zijn. Weggooien is natuurlijk zonde, probeer daarom altijd eerst je huidige producten op te maken, voor je een nieuwe openmaakt. Is het toch echt te laat? Maak dan de flacon goed schoon met bijvoorbeeld keukenpapier voor je hem weggooit, en check altijd eerst of de verpakking gerecycled kan worden. Zo belast je het milieu zo min mogelijk :).

Bekijk hier de bron.

Ook interessant
Koreosity-Mag-10-stappen-smeren
10 stappen smeren: HOE dan?