Bezoek onze webshop

Dit is waarom SPF onmisbaar is in je routine

Alle Korean beauties zweren erbij, en ook hier wordt het steeds ‘normaler’: het dagelijks smeren van een SPF (Sun Protecting Factor). Yup, dat betekent ook in de winter en op dagen waarop het bewolkt is. De zon is namelijk voor 80% verantwoordelijk voor de veroudering van je huid, en dan hebben we het nog niet eens over andere gevolgen gehad zoals huidkanker.

UV-A vs. UV-B
Zonlicht bestaat uit uit UV-A en UV-B straling. Deze hebben allebei een andere werking. Welke dit is, is makkelijk te herkennen aan de letter. UV-A heeft de A van ageing en allergie. Deze stralen zijn het hele jaar door aanwezig en beslaan 95% van de totale straling. Ze gaan door glas, wolken en je opperhuid heen. Je kunt er niet door verbranden en dus heb je vaak niet door dat ze schade aanrichten in je huid. Zonder dat je het weet zijn ze diep in je huid bezig met het aantasten van je collageen- en elastinevezels (hallo rimpels!). Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor pigmentvlekjes, zonneallergie en huidkanker. Oppassen geblazen dus.

UV-B daarentegen heeft direct resultaat en heeft de B van bruinen en burnen. Deze straling is maar 5% van het totaal en kan je huid bruin of juist vuurrood maken. Daarnaast zorgt deze vorm voor de aanmaak van vitamine D, wat dan weer een super positief iets is. Helaas ontkom je bij deze straling ook niet aan het risico op huidkanker.

De juiste zonnebrand

Check voor het kopen van een zonnebrand altijd de verpakking op een UV-A en UV-B filter. Lange tijd werd namelijk gedacht dat omdat UV-A onschadelijk was. Veel zonnebrand heeft dus alleen nog een UV-B filter, al zijn dit er steeds minder.

Ook dikke, witte crèmes zijn verleden tijd. Speciaal voor het gezicht kun je tegenwoordig mooie gels of essences vinden die een goede basis voor je make-up vormen. Ook kun je natuurlijk make-up of dagverzorging mét SPF gebruiken. Let wel goed op: de SPF is naast alle andere ingrediënten maar een klein onderdeel van het product. Het is dus onmogelijk dat make-up of dagverzorging net zo goed beschermen als een échte zonnebrand.

De smeerfactor
Veel mensen worden afgeschrikt wanneer er factor 50 op een verpakking staat. Nergens voor nodig. Het verschil is namelijk klein als het gaat om bruinen, maar groot als het gaat om schade. Het nummer staat voor de hoeveelheid straling die door wordt gelaten. Bij factor 15 wordt 98% tegengehouden, bij factor 30 is dit 97% en bij factor 15 is dit 93%. Gewoon smeren met factor 50 dus. Good to know: wat een product je ook belooft, 100% beschermen tegen de zon is onmogelijk.

Keuzestress
Als je eenmaal hebt bedacht welke textuur, soort product en SPF het beste bij jou past, is het tijd om fanatiek te gaan smeren. Dat elke dag smeren niet direct in je systeem zit, is logisch. Het voelt onnodig op sombere dagen en je ziet geen direct resultaat. Maar: you will thank us later. Niet alleen blijft je huid veel langer mooi, ook is de kans op huidkanker aanzienlijk kleiner. En dat terwijl het zowel bij mannen als vrouwen, de meest voorkomende soort kanker is op dit moment. Onze tip? Kies een variant met extra benefits (zoals hydraterend, glans effect of kleurtje) zodat je al snel niet meer zonder kunt.

Ook interessant
De ins en outs van toners