Bezoek onze webshop

De ins en outs van toners

Je bent heus niet de enige als je niet precies weet waar je een toner voor moet gebruiken. Er bestaan veel wilde verhalen en negatieve ervaringen. Irriteren, uitdrogen: alles wat een toner niet hoort te zijn. Maar wat dan wel? We hebben alles ins & outs van toners op een rij gezet voor je.

Een toner hydrateert

Vroeger waren toners vooral bedoeld voor mensen met een vette huid en acne. Ze verwijderden vuil en bacteriën zo grondig (vaak met veel alcohol) dat je er een droog, trekkerig, soms zelfs prikkend gevoel overhield. De toners van tegenwoordig doen dit gelukkig niet meer. Ze zijn nu juist bedoelt om de huid een extra boost te geven. Ze zitten vol met hydraterende en verzorgende ingrediënten en je kunt het gewoon op je gezicht laten. Nog steeds helpen ze bij het afscheiden van onder andere dode huidcellen, maar ze doen zoveel meer dan dat. Heb je een droge huid? Skip dan de toners met alcohol.

Een toner maakt je poriën niet kleiner

Veel toners beweren dat ze je poriën kleiner kunnen maken. Bullshit. Ze kunnen ze hoogstens kleiner laten lijken, maar kleiner maken is simpelweg onmogelijk. Hiervoor moeten ze vast zitten aan een spier, en dat is niet het geval. Wat toners wel kunnen is de poriën reinigen van vuil, waardoor ze kleiner lijken.

Een toner brengt je pH-waarde in balans

De pH-waarde van je huid is op z’n best als ‘ie rond de 5.5 ligt. Dan is de huid stralend en worden slechte bacteriën afgeweerd. Een pH is neutraal op 7, dus de huid is licht zuur. Deze wordt zuurder als overtolig olie wordt aangemaakt. Daarom zijn veel cleansers alkalisch (pH boven de 7), om dit te reinigen. Dit zorgt er echter ook voor dat de huid uitdroogt. En daar komt een toner te pas: deze neutraliseert de pH-waarde weer. Kun jij weer stralen.

Een toner prept je huid voor andere verzorging

Tot op zekere hoogte zorgt een toner ervoor dat je skincare routine beter wordt opgenomen. Vergelijk het met een spons: een droge spons neemt geen schoonmaakmiddel op. Maak je de spons eerst nat, absorbeert het alles.

Er zijn verschillende manieren om een toner te gebruiken

Je kunt er voor kiezen om je toner ’s ochtends én ’s avonds te gebruiken, of alleen in de avond. Aanbrengen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mist, die je op gezicht sprayt. Ook kun je het op een wattenschijfje doen deze over je gezicht wrijven. Of gewoon aanbrengen met je vingers en indeppen op je gezicht. Whatever you like!

Ook interessant
thank-you-farmer
Wanneer is het tijd je producten weg te gooien?